Laman Sesawang: Buat baik berpada-pada

Tinggalkan komen

November 16, 2011 oleh ustazkenali

3 Kini, terdapat pelbagai laman sosial di internet yang dilayari oleh masyarakat, khususnya golongan remaja. Bincangkan kesan daripada aktiviti tersebut.

Pendahuluan Laman sosial yang terdapat di internet seperti Facebook, My Space, Twitter , Skppy Friendster dan lain-lain. Laman sosial ini digunakan oleh masyarakat dan golongan remaja khususnya untuk berhubung dengan rakan-rakan dari seluruh dunia. Pelbagai kesan diperoleh masyarakat hasil daripada laman sosial ini.

Isi-isi Kebaikan

IS 1 : Laman ini dapat digunakan untuk mencari rakan-rakan lama yang telah terputus hubungan / dan mengenali kenalan baru daripada pelbagai peringkat umur dan status sama ada dari dalam atau luar negara.

IS 2 : Laman ini dapat digunakan untuk bertukar-tukar pendapat, pandangan dan berbincang tentang mata pelajaran.

IS 3 : Laman ini juga dapat digunakan untuk menghebahklan sesuatu acara / peristiwa untuk rakan-rakan secara cepat dan percuma.

IS 4 : Melalui laman ini, pengguna dapat mempromosikan / mengiklankan produk-produk mereka kepada rakan-rakan dengan murah dan cepat.

IS 5 : Dapat muat turun bahan-bahan yang penting untuk pelbagai tujuan .

Keburukan

IS 6 : Laman sosial ini digunakan oleh mereka yang berniat jahat untuk mencari kenalan di peringkat antarabangsa sebagai ‘keldai dadah’.

IS 7 : Pelbagai bahan yang tidak bermoral dimuat turun ke dalam laman ini, untuk tatapan masyarakat dan remaja. IS 8 : Laman ini juga dijadikan tempat untuk pelbagai propanganda politik untuk mempengaruhi golongan remaja dan masyarakat.

IS 9 : Golongan kanak-kanak juga menjadi pelanggan kepada laman sosial ini dan mereka terdedah dengan pelbagai bahan yang tidak sesuai dengan peringkat umur mereka seterusnya perkara ini mempengaruhi minda mereka.

IS 10 : Banyak masa terbuang sekiranya masyarakat terutamanya golongan remaja leka melayan rakan-rakan mereka.

IS 11 : Golongan remaja menjadikan laman ini satu kaedah baru oleh mereka untuk berhubung dan menetapkan pelbagai janji temu untuk melakukan pelbagai jenayah/maksiat.

Kesimpulan

Laman ini merupakan salah satu kemudahan yang seharusnya digunakan oleh masyarakat dan golongan remaja secara bijaksana kerana kewujudan laman ini sebenarnya membawa pelbagai kebaikan kepada masyarakat. Walau bagaimanapun penyalahgunaan laman ini mendatangkan keburukan.

Adalah diingatkan kepada semua calon, jawab apa yang ditanya bukan apa yang anda tahu. Isi 1 – 11 boleh digabungkan menjadi 5 atau 6 isi sahaja. Anda perlu gunakan kaedah penulisan yang telah dipaparkan.

Selamat menduduki STPM 2011, Insya-Allah berjaya.

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

November 2011
I S R K J S A
« Okt   Jan »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Blog Stats

  • 872,315 hits

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 61 other followers

Kategori

Top Rated

%d bloggers like this: