Menang dan Kalah dalam Pilihanraya

Tinggalkan komen

Mei 7, 2013 oleh ustazkenali

Tahniah dan usaha lagi kepada yang kalah. Begitulah dengan peperiksaan STPM 20/5/2013, sesiapa yang memiliki kesungguhan, dia akan berjaya. Banyak faktor yang menentukan kejayaan dalam hidup kita. Tetapi beza di antara ahli politik dengan seorang pelajar ialah akhlak dan tujuan.

Kalau seorang ahli politik yang akhlaknya baik dan tujuan berpolitiknya baik ( membawa manusia berjaya di dunia dan dapat melepaskan diri kita daripada azab api nereka) berpolitiklah sampai ke titisan darah terakhir (jihad). Dan ahli politik ini patut kita sokong.

Malangnya kalau seorang ahli politik yang akhlaknya cela dan tujuan politiknya untuk dunia dan akhirat ( sekadar dakwaan sahaja tetapi perbuatan, perlaksanaan dasar dengan matlamat manghalalkan cara- politik kotor; masa kempen rasuah pengundi walaupun dia seorang beragama Islam dan seumpamanya). Dan menjadikan wajib ke atas kita tidak mengundi ahli politik ini.

Hidup ini perjuangan, ada kalah ada menang. Kalau menang dan kalau kalah kena muhasabah diri. Apakah menang dan kalah itu patut? Patut menang dan memang patut kalah. Apakah kemenangan itu diredhoi Allah? Apabila kalah kena banyak-banyak muhasabah diri; hitung setiap sesuatu kerana kitalah lebih tahu tentang apa yang diri kita berbuat dan apa yang diri kita tidak berbuat.

Celik mata sahaja kena bersyukur kepada Allah, tanda bersyukur itu ialah baiki diri sendiri, Insya-Allah baiklah jadinya. Sama juga dengan semua calon peperiksaan, bezanya lulus dan gagal. Ada usaha, ada kesungguhan, ada komitmen dan ada kemahuan maka adalah jalan kejayaan.

Metamatiknya mudah, ada-beri-dapat. Apa yang anda ada? Pelajar berdisiplin, rajin, bijaksana, dan anda beri semua itu kepada pelajaran maka anda akan dapat keputusan yang cemerlang. (sambung nanti)

 

 

 

 

 

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Mei 2013
I S R K J S A
« Apr   Jun »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Blog Stats

  • 872,310 hits

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 61 other followers

Kategori

Top Rated

%d bloggers like this: